PREIĻU GALVENĀ BIBLIOTĒKA

Aprīlis 2024

P O T C P S Sv
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Balsošana
Apmeklētāji
Šodien: 1

Kopējais skaits: 1241075

Atvērta reģistrācija Baltijas digitālo humanitāro zinātņu vasaras skolai



Aicinām pieteikties mācībām Baltijas digitālo humanitāro zinātņu vasaras skolā: ziņu datu analīzes pamati (Baltic Summer School of Digital Humanities: Essentials of News Data Mining), kas norisināsies 2022. gada 26.–29. jūlijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
Lasīt vairāk

10.06.2022

Nedēļas LNB preses apskats

Preses apskatā lasiet par LNB Atbalsta biedrības izsludināto otro pieteikšanos projektam “Iedvesmas bibliotēka”, LNB reto izdevumu zādzību, grāmatas “Pilsēta starp jūru un ezeriem. Liepājas arhitektūra 100 gados” atklāšanu, kurā runā arhitekts Jānis Dripe, “Latvijas literatūras gada balvas 2022” nomināciju “Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem” - Lotes Vilmas Vītiņas dzejprozas darbu “Ūdenstornis”, skaļās lasīšanas sacensību 2022.g. finālu Bauskas kultūras centra zālē, Madlienas bibliotēkas noslēguma pasākumu lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” un citām norisēm Latvijas bibliotēkās.

Lasīt vairāk...

01.06.2022

Nedēļas LNB preses apskats

Šīs nedēļas apskatā: lasiet informāciju par cikla "Latviešu grāmatai – 500" izstādi "Modināšana. Stāsts par hernhūtiešiem", Valodnieka Jāņa Endzelīna (1873–1961) izcilo devumu latviešu valodas nosargāšanā un attīstīšanā. Aknīstes Novadpētniecības muzejs apvienojas ar Aknīstes bibliotēku, Limbažu Galvenā bibliotēkas krājums papildināts ar 30 grāmatām ukraiņu valodā.

Lasīt vairāk...

23.05.2022

Virtuālā trešdiena bibliotekāriem


2022. gada 25. maijā plkst. 11.00 notiks “Virtuālā trešdiena bibliotekāriem”, kuras ietvaros runāsim par kultūras mantojuma ietekmi uz sabiedrības labbūtību (well-being) un atmiņas institūciju lomu cilvēku veselības un labbūtības veicināšanā. Visus interesentus aicinām pieslēgties pasākuma tiešraidei LNB “Facebook” lapāLNB Bibliotēku attīstības centra “Facebook” lapā un LNB “YouTube” kanālā. Pasākums ilgs līdz pusotrai stundai, iepriekšēja reģistrācija nav nepieciešama.

 

23.05.2022

Aicinājums piedalīties diskusijā par literatūru

Šī gada 10. maijā plkst. 12.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks literatūras pētnieku un ekspertu Diskusija par tendencēm 2021. gada literatūrā. Jau tradicionāli šī diskusija tiek organizēta neilgi pēc Latvijas literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonijas. Pasākums šoreiz iecerēts hibrīdformā – diskusija noritēs LNB Ziedoņa zālē un tajā būs iespēja piedalīties gan klātienē, gan attālināti. Diskusijas dalībnieki arī šogad būs literāti, literatūras kritiķi un literatūrzinātnieki: Ivars Šteinbergs, Ilze Jansone, Sigita Kušnere, Ojārs Lāms, Anda Baklāne. Diskusiju vadīs literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone.

Ja ir iespējams, aicinām apmeklēt pasākumu klātienē - arī tos, kuri nepaguva piereģistrēties vai bija palaiduši garām šo piedāvājumu.

Pārējiem interesentiem būs iespēja vērot šo diskusiju, pieslēdzoties LNB Facebook vai Youtube kontiem.

Pasākumu organizē LNB Bibliotēku attīstības centrs ar VKKF finansiālu atbalstu.

09.05.2022

LNB Nozaru literatūras centra izdevumu maija numuri


Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Nozaru literatūras centrs sagatavojis izdevumu “Jaunieguvumu apskats: humanitāro un sociālo zinātņu izdevumi svešvalodās” un “Jaunieguvumu apskats: tehnoloģiju un dabaszinātņu izdevumi svešvalodās” maija numurus (Nr.2/ 2022).

Atzīmējot Starptautisko Muzeju dienu, kas ik gadu tiek svinēta 18.maijā, humanitāro un sociālo zinātņu numura tēma ir ‘Muzeji. Arhīvi. Mantojums’ – tajā iekļautās grāmatas no dažādiem skatu punktiem analizē izaicinājumus ar kuriem sastopas kultūras un atmiņu institūcijas globālā un multipolārā pasaulē. Izdevumā iekļautās nozares skar plašu humanitāro un sociālo zinātņu spektru: literatūru un valodniecību, bibliotēkzinātni, antropoloģiju, filozofiju, reliģiju, politiku, socioloģiju, ekonomiku, tiesības u.c.

Tehnoloģijām un dabaszinātnēm veltītajā izdevumā atspoguļota informāciju par LNB krājumā pieejamo, pēdējos gados izdoto literatūru svešvalodās tādās nozarēs kā dabaszinātnes, medicīna, sports, inženierzinātnes, tehnoloģijas, lauksaimniecība, pārtikas zinātnes, skaistuma industrija un mode.

Abi turpinājumizdevumi iznāk 4 reizes gadā (februārī, maijā, septembrī un novembrī). Tos ir iespējams abonēt bez maksas, aizpildot anketu tiešsaistē.

09.05.2022

Nedēļas LNB preses apskats

Šīs nedēļas apskatā : Par LNB un ''ziedot.lv" ziedojumu vākšanas akciju "Glābsim Ukrainas kultūras mantojumu", grāmatas "Olimpiskās medaļas Latvijā" prezentāciju LNB, pārmaiņām Neredzīgo bibliotēkas filiāļu darbā, norisēm Latvijas bibliotēku konferencē un bibliotēku festivālā kā arī par grāmatu svētkiem Madonas reģionā un Laidzē un esošo un bijušo bibliotekāru atmiņu pēcpusdienu Rojas pagasta bibliotēkā.
Lasīt vairāk

09.05.2022

Tiešsaistes atvērtās lekcijas publisko bibliotēku darbiniekiem

LKA Latvijas Kultūras koledža aicina bibliotēku darbiniekus pieteikties tiešsaistes bezmaksas atvērtajām lekcijām 2022. gada 27. maijā no plkst. 10:00 līdz 13:00.

Reģistrēšanās atvērtajām lekcijām notiek līdz 20. maijam.
Saite uz pieteikuma anketu : https://forms.gle/ghfXmNdm4mpYcvhu6 

Pasākuma programma

09.05.2022

LNB Literatūras ceļveža 2022. gada 3.numurs


Ar "Literatūras ceļveža" aprīļa speciālnumura starpniecību piedāvājam ieskatīties daudzveidīgajā Ukrainas literatūras pasaulē. Lai atklājumiem bagāts šis neklātienes ceļojums!

Lasīt vairāk

09.05.2022

Latvijas Bibliotēku portāla marta rakstu apkopojums


Raksta apkopojumā aicinām iepazīties ar ziņām par šādām tēmām:

  • Platformā Hugo.lv piedāvā automātisko tulkošanu arī ukraiņu valodai
  • Tīmekļseminārs “Balsis no Ukrainas: Ukrainas bibliotekāri cīņā pret Krievijas iebrukumu” 
  • Valkas bibliotēka aicina dāvināt grāmatas ukraiņu valodā
  • Aizvadītajā gadā interneta meklētāju Primo visakīvāk izmantojuši pētnieki un studenti
  • Seminārs “Drošība, medijpratība un emocionālā inteliģence krīzes situācijās”
  • Erasmus+ projekta “Tech.Library” aktualitātes
  • Tapis Somijas Kultūras mantojuma aģentūras ilgtspējas apļa tulkojums latviski 
  • Profesionālo publikāciju apskats: bibliotēku datu attīstība 

    Lasīt vairāk...

03.05.2022

<< < 10 | 11 | 12 | 13 | 14 > >>

Uz sākumu

 
Bērnu literatūras nodaļa

Preiļu reģiona bibliotēku kopkatalogs

Registrējies šeit!

Digitālās kolekcijas

Uzdot jautājumu
Vārds Uzvārds:*
E-pasts:*
Ātrās saites