PREIĻU GALVENĀ BIBLIOTĒKA

Marts 2024

P O T C P S Sv
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Balsošana
Apmeklētāji
Šodien: 1

Kopējais skaits: 1201540

Nedēļas LNB preses apskats

Preses apskatā: diskusija par lasīšanas paradumiem un grāmatniecību Latvijā, ziņa par ikgadējo ekoskolu apbalvojumu pasniegšanu LNB, raksts par LNB Medijpratības programmas vadītāja Emīla Rotgalvja publisko lekciju Ventspils Augstskolā, Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes viedoklis par bibliotēku slēgšanu Jūrmalā, saruna ar Dobeles Centrālās bibliotēkas direktori Lanu Volanti, raksti par finansējumu un taupības pasākumiem Bauskas un Jēkabpils novadu bibliotēkās, kā arī par grāmatu svētkiem Viļķenē un Rosmes ciema bibliotēku. Autortiesību ierobežojumu dēļ Preses apskatā nav iekļauta žurnāla "Kas Jauns" 13.09.2022 rubrika "Dzīvesstila
ceļvedis", kurā Krišjānis Kariņš iesaka apmeklēt LNB izstādi par medijpratību "Fake ≠ Fact Info Lab".

Lasiet vairāk...

17.09.2022

LNB Bibliotēku attīstības centrs publicē “Latvijas bibliotēku novadpētniecības darba rokasgrāmatu”


“Latvijas bibliotēku novadpētniecības darba rokasgrāmatā” apskatīti nozīmīgākie bibliotēku novadpētniecības darba pamatjautājumi un skaidroti vispārēji novadpētniecības darba principi. Rokasgrāmatā uzsvērts, ka visaptverošas un izsmeļošas novada informācijas krātuves veidošana ir viens no bibliotēkas galvenajiem uzdevumiem:  “Vietējā vēsture kā mozaīkas gabaliņi veido valsts vēsturi. Latvijas vēstures pētnieku vairākkārt akcentēta problēma – Latvijas vēstures izpēti apgrūtina dokumentāru liecību trūkums par vietējiem vēsturiskajiem notikumiem, politiskajiem procesiem, ekonomisko, sociālo un kultūras dzīvi. Tādējādi bibliotēku novadpētniecības darbs ir ne tikai lokāli, bet arī valstiski nozīmīgs.” Apjomīga izdevuma daļa veltīta novadpētniecības praktiskā darba procesiem un metodēm. Teorētiskais materiāls ir ilustrēts ar praktiskiem piemēriem.

16.09.2022

Tiešsaistes konference “Aktualitātes bibliotēku nozares un saskarnozaru terminoloģijā”

2022. gada 7. oktobrī plkst. 10.00 tiešsaistē, platformā “Zoom”, notiks konference “AKTUALITĀTES BIBLIOTĒKU NOZARES UN SASKARNOZARU TERMINOLOĢIJĀ.

Konferenci organizē Latvijas Nacionālā bibliotēkas (LNB) Bibliotēku attīstības centrs sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas (LZA TK) Informācijas un dokumentācijas terminoloģijas apakškomisiju.

Konferences programma
Pieteikšanās konferencei (līdz 3.oktobrim)

16.09.2022

Nedēļas LNB preses apskats

Preses apskatā: Limbažu Galvenajā bibliotēkā pēc pārcelšanās atklāts bērnu literatūrās centrs ; Rokasbirzes pagastā jaunās telpās atklāj filiālbibliotēku ; Ludzas novada bibliotēka turpina īstenot Latvijas un Lietuvas sadarbības projektu HOME ; Nīgrandes pagasta bibliotēkai - 100 ; par bērnu un jauniešu vasaras aktivitātēm Jumurdas bibliotēkā ; par izstādēm Cēsu Centrālajā un Pārventas bibliotēkā.

Lasiet vairāk...

16.09.2022

Informācija par LNB jaunieguvumiem

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Nozaru literatūras centrs sagatavojis izdevumus:

 “Jaunieguvumu apskats: humanitāro un sociālo zinātņu izdevumi svešvalodās” (Humanitāro un sociālo zinātņu jomās iekļauj plašu nozaru spektru: literatūru un valodniecību, bibliotēkzinātni, antropoloģiju, filozofiju, reliģiju, politiku, vēsturi, socioloģiju, ekonomiku, tiesības u.c. Numura tēma ir veltīta Ukrainai, savukārt literatūrai veltītajās lappusēs atskatāmies uz 2021. gada literāro balvu laureātiem un pieminam Dž. Džoisa Ulisa 100. gadskārtu) 

“Jaunieguvumu apskats: tehnoloģiju un dabaszinātņu izdevumi svešvalodās” (Tehnoloģijām un dabaszinātnēm veltītajā izdevumā atspoguļota informāciju par LNB krājumā pieejamo, pēdējos gados izdoto literatūru svešvalodās tādās nozarēs kā dabaszinātnes, medicīna, sports, inženierzinātnes, tehnoloģijas, lauksaimniecība, pārtikas zinātnes, skaistuma industrija un mode) septembra numurus (Nr.3/ 2022).

08.09.2022

Notiks LBB Latgales nodaļas konference “Latgales kultūras mantojuma sardzē: iedvesmojot, izglītojot, darot!”


2022. gada 9. septembrī tiešsaistes platformā “MS Teams” notiks Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Latgales nodaļas konference “Latgales kultūras mantojuma sardzē: iedvesmojot, izglītojot, darot!” Konferenci organizē LBB Latgales nodaļa, Rēzeknes Centrālā bibliotēka ar Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programmas, LBB, “Europe Direct Austrumlatgalē” un Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības atbalstu.

Konferences programma

Reģistrācija konferencei līd
z 6.septembrim

05.09.2022

Nedēļas LNB preses apskats

Preses apskatā: LNB Atbalsta biedrības direktores Karinas Pētersones raksts par Latvijas bibliotēkām un projektu “Iedvesmasbibliotēka”, laikraksts Stars informē par LNB 103. dzimšanas dienas svinību publiskajiem pasākumiem, informācija par LNB BAC pilotprojekta semināru Dobeles Centrālajā bibliotēkā “Ar viedumu medijpratībā” un Emīla Rotgalvja priekšlasījums par medijpratību mūžizglītības kontekstā. Raksti par Jūrmalas domes lēmumu slēgt Asaru bibliotēku un pārvietot Bulduru bibliotēku uz JCB: par Kultūras ministra Naura Puntuļa nostāju un LNB Atbalsta biedrības vēstuli Jūrmalas domei, aicinot pārskatīt lēmumu par slēgšanu, žurnālistes, publicistes Diānas Jances sleja laikrakstā Kultūrzīmes: “Bibliotēka ir goda zīme mūsu neatkarīgai valstij un saniegumiem”.

Lasiet vairāk...

05.09.2022

Izdevums “Skolas bibliotēka – atbalsts pilnveidotajā mācību saturā"

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku attīstības centra un _Skola2030_ sadarbības rezultātā tapis izdevums:  “SKOLAS BIBLIOTĒKA – ATBALSTS PILNVEIDOTAJĀ MĀCĪBU SATURĀ”.

IZDEVUMA MĒRĶIS – veicināt izpratni par skolas bibliotēkas lomu un nozīmi pilnveidotā mācību satura īstenošanā un iedvesmot bibliotekārus, skolotājus, izglītības iestādes darbiniekus kļūt par aktīviem bibliotēku pakalpojumu izmantotājiem un veicināt skolas bibliotēkas nozīmīgumu skolā.

Lasiet vairāk...

05.09.2022

Latvijas Bibliotēku portāla rakstu apkopojums


Raksta apkopojumā aicinām iepazīties ar ziņām par šādām tēmām:

  • Eiropas bibliotēku atbalsts Ukrainas iedzīvotājiem;
  • Atskats uz IFLA 87. ģenerālkonferenci Dublinā, Īrijā;
  • Atskats uz EBLIDA konferenci Atēnās, Grieķijā;
  • IFLA Pasaules bibliotēku karte: Intervija ar Kristīni Pabērzu-Ramiresu;
  • Kad grāmatas nāk pie tevis: mobilās bibliotēkas Latvijā un pasaulē;
  • Lietu bibliotēka Gētes institūtā Rīgā: Intervija ar Zigrīdu Murovsku;
  • Simboliskās bibliotēkas daiļliteratūrā;
  • Kā bibliotēkām “būvēt” medijpratīgas pilsētas?;
  • LNB Latvijas nozīmīgāko medijpratības veicinātāju vidū;
  • Īstenots LNB BAC pilotprojekts “Ar viedumu medijpratībā”.

Lasiet vairāk...

05.09.2022

Nedēļas LNB preses apskats

Preses apskatā: diskusijas par plānotām izmaiņām Jūrmalas bibliotēku tīklā, raksts par Jāņa Baltvilka balvas ieguvēju Luīzes Pastores darbu "Laimes bērni", iepazīstam Ulbrokas bibliotēkas projektu jaunu novadpētniecības resursu veidošanai kā arī  "Hernhūtiešu dzīvesstāstus" Valmiermuižas parkā un biedrības Bibliokuģis "Krišjānis Valdemārs" aktivitātes, apskata nobeigumā - saruna ar Ieriķu bibliotekāri Sarmīti Šteini. 18.augusta "Mājas Viesis" piedāvā Gunta Pakalna stāstījumu par "Kurbada" jauno izdevumu, kā arī publicējis aicinājumu asināt prātu, apmeklējot LNB "Spēļu vakaru bibliotēkā". Autortiesību ierobežojuma dēļ šie raksti nav ietverti.

Lasiet vairāk...

25.08.2022

<< < 8 | 9 | 10 | 11 | 12 > >>

Uz sākumu

 
Bērnu literatūras nodaļa

Preiļu reģiona bibliotēku kopkatalogs

Registrējies šeit!

Digitālās kolekcijas

Uzdot jautājumu
Vārds Uzvārds:*
E-pasts:*
Ātrās saites