PREIĻU GALVENĀ BIBLIOTĒKA

Marts 2024

P O T C P S Sv
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Balsošana
Apmeklētāji
Šodien: 946

Kopējais skaits: 1200095

Nedēļas LNB preses apskats

Šīs nedēļas apskatā: žurnālā Mājas Viesis publicēts Andra Tiļļas sagatavots materiāls par Klīversalu, Ulbrokas bibliotēka laidusi klajā rakstu krājumu Pēters Brūveris: raksti un domraksti, krājumā ievietota LNB sastādītā Pētera Brūvera bibliogrāfija, Ukrainas bibliotēkās noraksta to autoru grāmatas, kuri ir pauduši atbalstu Krievijas agresijai, Kuldīgas galvenās bibliotēkas vadītāja Daina Girvaite informē par lasītāju apkalpošanu Kuldīgas novada bibliotēkās, Siguldas novada bibliotēkas īsteno jaunu lasīšanas programmu La(p)sa lasa.

Lasiet vairāk...

17.02.2023

LBIA biļetens 2023


Latvijas Bibliotekāru izglītības apvienība publicē biļetenu 

 2023. gada februāra numurā lasiet:

  • Atgriezeniskā saite/ refleksija mācību procesā
  • Vairāku uzdevumu/ darbu režīms (“multitasking”): nākotnes prasme un tās ietekme uz darba kvalitāti
  • Kā mācās pieaugušie?
  • Pāreja no tradicionālās mācīšanās uz problēmcentrētu mācīšanos

kā arī citus noderīgus un interesantus rakstus lasiet šeit.

13.02.2023

Nedēļas LNB preses apskats


 Šīs nedēļas apskatā:

- LNB Atbalsta biedrība par projekta "Iedvesmas bibliotēka" dalībnieci izvēlējusies Jelgavas novada Valgundes bibliotēku.
- Aktuāla tēma - vai bērnu grāmatu izdošana kalpo izklaidei, izglītošanai, vai tomēr sekmē industriju. Diskusijā piedalās LNB BLC vadītāja Silvija Tretjakova.
- Limbažu Galvenā bibliotēka par medijpratības nozīmi lasītāju apkalpošanā un LNB organizētajām mācībām "Medijpratības meistari".

- Madonas novada bibliotēka šogad atzīmē simtgadi.
- Jūrmalā jaunās telpās darbu atsāk Bulduru bibliotēka.
- Talsu novada bibliotēku kopkatalogam jauns dizains un papildus funkcionalitāte.
- Valmieras bibliotēkai jaunajā gadā jauns lasīšanas izaicinājums.

Lasiet vairāk...

04.02.2023

Nedēļas LNB preses apskats

Šīs nedēļas apskatāSaruna ar Nacionālās enciklopēdijas vadītāju Valteru Ščerbinski, “Latvijas Avīze” svin 35 gadus kopš pirmā numura iznākšanas, bibliotēkas attīsta lasītāju digitālās prasmes, informācija par darbu Salacgrīvas bibliotēkā, Jelgavas novada bibliotēkās 2022. gadā lasītāji visvairāk lasījuši Sandras Kalnietes romāns “Tev būs četri vīri”.

Lasiet vairāk...

17.01.2023

Nedēļas LNB preses apskats

Šīs nedēļas apskatāPar plānotajām VKKF programmām un darbu 2023.gadā, par izmaiņām Alūksnes novada bibliotēku darbā, otro jauno rakstnieku konkursu “Bibliotēka”, kurā TOP15 iekļuvusi koknesiete Māra Bitāne, izstādi “Laimes bērni. Kokariem 100” Pļaviņu bibliotēkā.

Lasiet vairāk...

17.01.2023

Literatūras ceļvedis - jauns numurs


Aizvadītā gada noslēdzošā “Literatūras ceļveža” numura ievadpārdomas šoreiz rosinājusi Gunta Bereļa jaunā grāmata “…rakstīt…”. Lai gan grāmata kopumā adresēta tiem, kuri apsver domu saistīt savu dzīvi ar nopietnu rakstudarbu, piemēram, daiļliteratūras jaunradi, tajā daudz interesantu pārdomu raisoša var saklausīt arī citi. Nevienam taču tas nešķitīs jaunums, ka rakstīšana kā domu un darbības radošas izpausmes veids nesaraujami saistāma arī ar jebkura bibliotekāra ikdienu – neatkarīgi no mūsu konkrētajiem amata pienākumiem vai rakstīšanas paņēmiena (ar roku vai datorrakstā), un savā ziņā nav lielas atšķirības starp nelielu informatīvu ziņu pie iestādes durvīm, uzrunājošu un atraktīvu sociālo tīklu publikāciju vai apjomīgu poligrāfiski izdotu vai tīmeklī publicētu profesionālu rakstu.

Izdevums pieejams šeit...

16.01.2023

Periodiskie izdevumi LNB digitālajā

Periodiskie izdevumi, kuri LNB digitālajā krājumā ir skatāmi Gaismas tīklā vai brīvpieejā. Ar zvaigznīti* atzīmēti, jaunākie numuri ir ar ierobežotas piekļuves tiesībām.

Skatīt šeit...

Nacionālo e-publikāciju komplektēšanu LNB un to pieejamību publiskajās bibliotēkās



05.01.2023

Latvijas Bibliotēku portāla septembra rakstu apkopojums


Raksta apkopojumā aicinām iepazīties ar ziņām par šādām tēmām:

  • Jaunumi bibliotēku nozares standartizācijā,
  • Islandiešu Ziemassvētku tradīcija – Grāmatu plūdi,
  • Semināru piezīmes, atskati un prezentācijas,
  • Komandējuma piezīmes: Luksemburgas lielhercogistes gaismas pils

Lasiet vairāk...

04.01.2023

Nedēļas LNB preses apskats

Preses apskatā: 20. decembrī Latvijas vēstniece pie Svētā Krēsla Elita Kuzma nodeva Latvijas Nacionālās bibliotēkas dāvinājumu Vatikāna Apustuliskajai bibliotēkai Konkordāta simtgadē. Laikraksts “Stars” informē par Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” iecerētajiem pasākumiem 2023. gadā dzejnieka deviņdesmitgadē. Laikraksts Segodnia informē, ka Igaunijā ir noķerts zaglis, kurš šī gada pavasarī LNB nozaga vērtīgas grāmatas. Bauskas Centrālā bibliotēka šogad aizvadījusi simtgades gadu, Limbažu novada bibliotekāri tiekas gada noslēguma seminārā Limbažu Galvenajā bibliotēkā, Cēsu Centrālās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā pasākums “Zem lielā rūķa mices” piedzīvojis lielu apmeklējumu.

Lasiet vairāk...

04.01.2023

Literatūras ceļvedis - jauns numurs


Jaunākā mūsu izdevuma tēma ir "vārdu svars", ar to šoreiz domājot tulkojumus un tulkošanu. Vistiešākais sakars ar šo tēmu ir numurā iekļautajam aprakstam par grāmatu “Vārdu svars”, kas ir stāsts par rakstītā vārda nepārvērtējamo ietekmi uz cilvēka dzīvi. Vērā ņemama daļa no jaunajā numurā iekļautajiem izdevumiem ir tulkojumi – gan daiļliteratūra, gan nozaru teksti. Latvijā kā mazā valstī kvalitatīvu citvalodu tulkojumu izvēle ir
ne tikai svarīgs un atbalstāms, bet arī ļoti atbildīgs bibliotēku krājuma veidošanas aspekts. Tādēļ jau ierasti vienā no gada pēdējiem "Literatūras ceļveža" numuriem lielāku uzmanību vēlamies pievērst tieši viņiem – šī laikietilpīgā, skrupulozā, nereti piņķerīgā, bet vienmēr radošā un atbildīgā
darba veicējiem - tulkotājiem. Ierasti gan biežāk atceramies izcelt tieši daiļliteratūras tulkotājus, daudzus no viņiem jau uztverot kā izcilas kvalitātes garantu, bet retāk tiek runāts par nozaru literatūras tulkotājiem. Tomēr viņu darbs dažkārt šķiet vēl lielākas apbrīnas vērts, jo paģēr ne vien labas valodas zināšanas, bet arī, piemēram, kultūras vēstures vai politikas procesu pārzināšanu.

Izdevums pieejams šeit

21.12.2022

<< < 4 | 5 | 6 | 7 | 8 > >>

Uz sākumu

 
Bērnu literatūras nodaļa

Preiļu reģiona bibliotēku kopkatalogs

Registrējies šeit!

Digitālās kolekcijas

Uzdot jautājumu
Vārds Uzvārds:*
E-pasts:*
Ātrās saites