PREIĻU GALVENĀ BIBLIOTĒKA

Marts 2024

P O T C P S Sv
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Balsošana
Apmeklētāji
Šodien: 1369

Kopējais skaits: 1200518

Profesionālie informācijas resursi Biblioteku portālā

Latvijas Bibliotēku portālā izveidota sadaļa  “Profesionālie resursi”, lai bibliotekāriem un citiem interesentiem būtu ērti pieejami un pārskatāmi dažādi darbā un sevis pilnveidē noderīgi materiāli.

Sadaļai ir piecas apakšsadaļas:

  1. “Konferences, semināri u.c.” – patlaban ir pieejami konferenču, semināru un lekciju ieraksti un prezentācijas no 2023., 2022. un 2021. gada, pamazām sadaļa tiek papildināta arī ar citiem gadiem.
  2. Literatūras ceļvedis” – ved uz jauno tīmekļvietni www.literaturascelvedis.lv, kur pieejami ne vien jaunākie izdevuma apskati, bet arī ērti pārskatāms “Literatūras ceļveža” arhīvs.
  3. “Virtuālās trešdienas bibliotekāriem” – bibliotekāru iemīļotā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bibliotēku attīstības centra veidotā video sērija, kuras arhīvs ērti pieejams vienkopus.
  4. “Sarunas par grāmatām un lasīšanu” – kopš 2020. gada LNB skaņu studijā notiek sarunas, kas no visdažādākajiem rakursiem turpina un izvērš ekspozīcijā “Grāmata Latvijā” iezīmētās tēmas.
  5. “Vadlīnijas un izdevumi” – regulāri atjaunināta apakšsdaļa Excel dokumenta formā ar iespēju atlasīt meklētās vadlīnijas un bibliotekāriem darbā noderīgus izdevumus pēc tēmas.

Turpmāk profesionālā informācija koncentrēsies Latvijas Bibliotēku portālā.  LNB tīmekļvietnē www.lnb.lv profesionālās informācijas sadaļa vairs nav pieejama.

28.06.2023

Bibliotēku nozares stratēģija

Publiskota Bibliotēku nozares stratēģija: 
https://www.km.gov.lv/lv/strategija-un-dokumenti-7

 

Nozares stratēģiju izstrādāja Latvijas Bibliotēku padomes izveidotā darba grupa:

  • Katrīna Kukaine - darba grupas vadītāja (LNB)
  • Publiskās bibliotēkas: Dzidra Šmita, Daiga Rokpelne, Daiga Orbidāne
  • Akadēmiskās bibliotēkas: Mārīte Saviča, Ināra Aploka
  • LNB: Andris Vilks
  • KISC: Armands Magone
  • KM: Vanda Berzina, Linda Langenfelde

28.06.2023

Bibliotēku statistikas dati par 2022.gadu

LNB vietnē un Bibliotēku portālā ir ielikta ziņa: Apkopoti bibliotēku statistikas dati par 2022.gadu.

Skatīt LNB vietnē:
https://www.lnb.lv/apkopoti-biblioteku-statistikas-dati-par-2022-gadu/

Skatīt Bibliotēku portālā:
https://www.biblioteka.lv/apkopoti-biblioteku-statistikas-dati-par-2022-gadu/

28.06.2023

LNB preses apskats 26_05_2023

Informācija par to, kas vadīs Latvijas Bibliotekāru biedrību un kas saņēma LBB balvu "Gada bibliotekārs 2022", Madonas novada bibliotēkas simtgade un Eiropas dienas atzīmēšana, Saldus novada bibliotēkas iesaiste aptaujā par iedzīvotāju apmierinātību ar dzīvi Eiropas Savienībā, kā arī citām norisēm Latvijas bibliotēkās: ŠEIT

31.05.2023

Bibliotēku portāla maija rakstu apkopojums

Uz vasaras sliekšņa ir tapis un pieejams Latvijas Bibliotēku portāla maija rakstu apkopojums: https://mailchi.mp/20024e89e051/maijs_2023

Portālā www.literaturascelvedis.lv iespējams lasīt jaunāko – šīgada 3. numuru!

30.05.2023

Izbraukuma seminārs Preiļu novada bibliotekārajiem darbiniekiem


26. maijā Preiļu novada bibliotekārie darbinieki aicināti piedalīties izbraukuma seminārā un praktiskajā nodarbībā "Pieskaries dabai: izglītojies, sporto, diskutē".
Semināra mērķisir izglītot bibliotēku darbiniekus par vidi un ekoloģiska dzīvesveida pamatprincipiem, sporta aktivitāšu nozīmi, iepazīstināt bibliotēku darbiniekus ar Eiropas vērtībām, aktualitātēm,
organizēt praktisku nodarbību Vitas Brakovskas vadībā ar tematisko virzienu “Idejas un ieteikumi atraktīvu pasākumu organizēšanai bibliotēkā”, organizēt radošas diskusijas.
Plānotais semināra ilgums 9.00 - 16.30

24.05.2023

17. maija LNB preses apskats

Preses apskatā lasiet: LNB no 9.jūnija būs apskatāma muzeja un pētniecības centra “Latvieši pasaulē” izstāde “Uzvilkt Latviju. Latvieša tautastērps pasaulē”, Limbažu Galvenajā bibliotēkā notikusi zinātniskā konference “Izdevējdarbība Limbažos un apkārtnē cauri gadsimtiem”, godinot izdevēju Andreju Jesenu viņa 150 gadu jubilejā Bauskas Centrālajā bibliotēkā noritējis īsgrāmatiņu konkurss “Es kā Jesens”, Liepājas CZB direktores vietniece attīstības jautājumos Silva Vucena, raksts par Jūrkalnes bibliotēkas vadītāju Ligitu Kalniņu, aprīlī noritējusi Ropažu novada bibliotēku akreditācija, cikla ciklā “Rakstnieku stāsti – konteksts un priekšstati” ietvaros Ulbrokas bibliotēkā viesojas mūziķis Kārlis Kazāks, informācija bar bibliotēku nedēļas pasākumiem, kā arī citi jaunumi un aktualitātes nozarē: ŠEIT 

 

19.05.2023

Literatūras ceļvedis - jauns numurs


Aprīļa “Literatūras ceļvedis” https://dom.lndb.lv/data/obj/1289226.html pie saviem lasītājiem ierodas pavasara pilnbriedā, kas mūsos raisa jau vasarīgas sajūtas – domas par atrašanos dabā, atpūtu un atvaļinājumiem. Izdevuma ievadslejā aicinām paturēt atmiņā pirms neilga laika notikušos, tieši pavasarim raksturīgos bibliotēku un literārās jomas profesionālos notikumus: nesen aizvadītas ikgadējā “Bibliotēku nedēļa” un “Digitālā nedēļaar izdomas bagātām norisēm teju visās Latvijas bibliotēkās; saturīgā pavasara bērnu un jauniešu literatūrai veltītā ikgadējā konference LNB Ziedoņzālē; 2022. gada izcilāko grāmatu konkursa LALIGABA kulminācija ar apbalvošanas ceremoniju; vien pirms dažām dienām - mūsu valsts kultūrvietās plaši atzīmētā Muzeju nakts, un tas nebūt nav viss. Līdzās jau minētajam – daudz nozīmīgu jubileju, izcilākās no kurām – plaši atzīmētā Imanta Ziedoņa 90. dzimšanas diena, kā arī Latvijas Bibliotekāru biedrības 100. gadadiena ar krāšņām, sirsnīgām un atmiņā paliekošām svinībām LNB. Gada garumā teju visu reģionu bibliotēkās turpinās notikumam "Latviešu grāmatai - 500" veltītu pasākumu virkne. Un kur nu vēl atsevišķas Latvijas bibliotēkas – jubilāres! Šķiet, tieši šogad īpaši daudz sakritis bibliotēku – simtgadnieču mūsu valsts reģionos. Domājams, ka ikviens no bibliotekāru saimes klātienē vai attālināti līdzdarbojies vismaz kādā no daudzajiem bibliotēku dzīves notikumiem – ievadslejā minēti vien vērienīgākie.

Aprīļa numurā piedāvājam lasītāju vērtējumam ne vien ar dabas norisēm saistītas grāmatas par pavasarim piestāvošām putnu un vaļu dziesmām un citām maz zināmām viņu dzīves epizodēm; vairākas no saturā iekļautajām grāmatām ir LALIGABA laureātes. Kuplāk nekā citkārt šoreiz pārstāvēta bērniem adresētā literatūra; iekļauti arī divi izdevumi latgaliešu valodā. Savukārt, ar grāmatu palīdzību apceļojot Latvijas reģionus, šoreiz aicinām piestāt Liepājā un Jelgavas novada Zaļeniekos. Iepazīstieties ar grāmatu apskatiem sev ērtākajā formātā – PDF vai tīmekļvietnē www.literaturascelvedis.lv , kur iespējams pievienot arī savu vērtējumu, un baudiet vērtīgu literatūru!

 

Mums ir vēl kāda laba ziņa – aprīļa “Literatūras ceļveža” grāmatu apskatu sagatavošanā iesaistījušies vēl 2 jauni autori – tātad, esam pārkāpuši “100. autora slieksni”! Un joprojām gaidām ieteikumus lasīšanai arī no jums – gan LNB, gan citu bibliotēku kolēģiem!

 

Savukārt, atverot šajā vēstulē iekļauto pielikumu, piedāvājam novērtēt ilustratores Lauras Lukevičas, kura vairumam jau zināma kā Latvijas Bibliotēku portāla attēlu autore, jaunāko veikumu – ilustrāciju, kurā atrodamas norādes uz četriem aprīļa numurā iekļautajiem grāmatu apskatiem. Vai izdodas sazīmēt, kuri tie ir?

17.05.2023

12. maija preses apskats


Preses apskatā: Latvijas iedzīvotāju lasīšanas paradumi, Latvijas Literatūras gada balvas laureāti, Lielie lasīšanas svētki vairākās novadu bibliotēkās, informācija par Rīgas Centrālās bibliotēkas Torņakalna filiālbibliotēku, kā arī plašs ieskats visas Latvijas bibliotēku darbā

 

Preses apskatu iespējams lasīt ŠEIT

12.05.2023

Latvijas Bibliotēku portāla rakstu apkopojums

Sagatavots Latvijas Bibliotēku portāla aprīļa rakstu apkopojums.

 

Latvijas Bibliotēku portāla jauniem iespējams sekot Twitter un Instagram kontos, kā arī ielūkoties www.literaturascelvedis.lv

02.05.2023

<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>

Uz sākumu

 
Bērnu literatūras nodaļa

Preiļu reģiona bibliotēku kopkatalogs

Registrējies šeit!

Digitālās kolekcijas

Uzdot jautājumu
Vārds Uzvārds:*
E-pasts:*
Ātrās saites