PREIĻU GALVENĀ BIBLIOTĒKA

Marts 2024

P O T C P S Sv
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Balsošana
Apmeklētāji
Šodien: 966

Kopējais skaits: 1200115

E-grāmatu bibliotēkas www.3td.lv aktualitātes


7. janvārī aprit pieci gadi kopš ikvienam 3td e-grāmatu bibliotēkas vietnē www.3td.lv ir iespēja bez maksas legāli lasīt dažādas tematikas un žanru literatūru latviešu valodā tiešsaistē visā pasaulē. Piecu gadu laikā pakalpojumu izmantojuši jau gandrīz 20 000 lietotāji, kas reģistrējušies 3td.lv un kopā e-grāmatas lasīšanai ņēmuši 155 192 reizes. 2023.gada laikā 3td.lv e-grāmatu bibliotēkai, kas jau vairākus gadus pielīdzināma lielākajām publiskajām bibliotēkām valstī, pievienojušies 2189 jauni reģistrēti lietotāji kopējam reģistrēto lasītāju skaitam sasniedzot 19 905.

Kopš 3td.lv bibliotēkas atvēršanas 2019.gadā, vērojama stabila un noturīga lasītāju interese, to apliecina arī šajā periodā lasīšanai paņemto e-grāmatu izsniegums – 155 192 e-grāmatas.

Jaunums! Turpmāk vienas grāmatas izsniegums vienam lasītājam tiek palielināts no esošajām divām reizēm uz piecām.

Lai veicinātu un palielinātu e-grāmatu bibliotēkas izmantošanu, daudzas bibliotēkas savā kopkatalogā aprakstīto grāmatu ierakstiem pievieno saiti uz 3td e-grāmatu  katalogu, kas lietotājiem palīdz ātrāk un ērtāk nokļūt līdz izvēlētajai grāmatai. Aicinām arī citas bibliotēkas sekot šim piemēram!


10.01.2024

"Literatūras ceļvedis" - aktuālais numurs


Ir sagatavots izdevuma “Literatūras ceļvedis” aizejošā gada pēdējais numurs.

Īsumā par tā saturu: tā kā Latvijas Universitātes Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru 2023. gadu bija pasludinājis par Lībiešu mantojuma gadu, daļu šī gada noslēdzošā numura šoreiz veltām visiem Latvijā un arī ārpus tās dzīvojošiem lībiešiem: Latvijas Nacionālās bibliotēkas Letonikas un Baltijas centra galvenā bibliogrāfe Ieva Miķelsone izdevumam sagatavojusi atsevišķu “lībiešu sadaļu”, kurā iekļauti apskati par vairākām nesen izdotām ar lībiešu valodu, kultūru un mākslu saistītām grāmatām.

Numura otrā daļā ir iekļauti apskati par grāmatām, vairums no kurām īpaši saistāmas ar gada nogali un svētku sajūtām, mūsu valsts vēstures lappusēm, labestīgām savstarpējām attiecībām.

Numurs pieejams šeit: https://dom.lndb.lv/data/obj/file/35239106.pdfkā arī tīmekļvietnē: www.literaturascelvedis.lv

 

28.12.2023

Preses apskats_08.12.

Preses apskatā: Intervija ar norvēģu mākslinieku Hokonu Gullvogu sakarā ar diriģenta Marisam Jansona (1943–2019) 80 gadu jubilejai veltīto izstādi "Virsotnes; Tukuma bibliotēkā norisinājās konference, kas veltīta grāmatniekam un izdevējam Ansim Gulbim, ar referātu piedalījās LNB vadošais pētnieks un LU profesors Viesturs Zanders; LNB Ziedoņa zālē 12.decembrī notiks Ceturtie Jāņa Stradiņa lasījumi; Daudzeses bibliotēkai jauna vadītāja; Intervija ar Alkšbirzes bibliotēkas vadītāju; Kuldīgas bibliotēkā notiek lasītāju klubiņš; Salacgrīvas bibliotēkā viesojās grāmatu autore Zane Daudziņa; Staiceles pilsētas bibliotēkā ar lasītājiem tikās bērnu grāmatu autore Ingrīda Bērziņa; apskatā iekļauti arī citi jaunumi un notikumi nozarē.

Lasīt vairāk...

Žurnālā Ir, 30.11.2023, lasiet rakstu par LNB Digitālo bibliotēku. Autortiesību dēļ preses apskatā raksts nav iekļauts.

11.12.2023

LNB Preses apskats_24.11.

Preses apskatā: Intervija ar Talsu Galvenās bibliotēkas vadītāju Ritu Alkšbirzi; tikšanās ar aktieri, grāmatu tulkotāju Gundaru Āboliņu Limbažu Galvenajā bibliotēkā; Salacgrīvas bibliotēkā grāmatas “Gar jūras zeltmirdzošo krastu” atvēršanas svētki; bērnu grāmatu autore Līga Rozentāle viesojas Staiceles bibliotēkā; apskatā iekļauti arī citi jaunumi un notikumi nozarē.

Lasīt vairāk...

Žurnālā Ir, 23.11.2023, lasiet par LNB Mākslas krājuma ekspertes Līgas Goldbergas veidoto grāmatu “Atmiņu topogrāfijas”; interviju ar vēsturnieku Gustavu Strengu; rakstu par problēmu saistībā ar bērniem neatbilstoša satura materiālu ierobežošanu bibliotēkās. Autortiesību dēļ preses apskatā nav iekļauti žurnālu raksti.

27.11.2023

LNB Preses apskats


Preses apskatā: Digitalabiblioteka.lv atklāšanas cikla pirmais pasākums notika Kuldīgas Mākslas namā, kurā LNB Digitālās attīstības departamenta direktore Karīna Bandere iepazīstināja ar Digitālās bibliotēkas tapšanu un iespējām; līdz novembra beigām LNB skatāma izstāde “Komponista Raimonda Paula daiļrade skaņuplatēs un fotogrāfijās”; Rēzeknes Centrālās bibliotēkas un tās filiāļu speciālistu pieredzes apmaiņas brauciens uz Ogres, Ulbrokas un Salaspils bibliotēkām; Rēzeknes Centrālās bibliotēkas direktores vietniece Zigrīda Gorsvāne un Rēzeknes Bērnu bibliotēkas vecākā bibliotekāre Ineta Kuzņecova piedalījās Erasmus+ projektā; Kuldīgas bibliotēka lasītājiem piedāvā mūsdienīgu iespēju tikt pie vajadzīgās grāmatas, periodikas un citiem izdevumiem; apskatā iekļauti arī citi jaunumi un notikumi nozarē.

 Lasīt vairāk...

Žurnālā “Baltais Valis” rakstā  “Iepazīsti Dainu skapi!” minēta Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Autortiesību dēļ preses apskatā nav ietverts žurnāla raksts.

27.11.2023

"Literatūras ceļvedis" - jauns numurs


Jaunākais “Literatūras ceļveža” numurs https://dom.lndb.lv/data/obj/1307021.html sasniedz lasītājus vēl novembrī – mēnesī, kad LNB jau tradicionāli notiek Rīgas Grāmatu svētki. Sava veida “grāmatu svētki” novembrī tika īstenoti arī LNB Bibliotēku attīstības centrā, kura darbinieki strādāja ar VKKF atbalstītā projekta “Rakstītāji un rakstu zīmes: latviešu autori un literatūra Latvijas bibliotēkās” ietvaros iepirktajām grāmatām publiskajām bibliotēkām (320 nosaukumi no 39 izdevējiem, kopumā vairāk nekā 10 tūkstoši eksemplāru), darot visu, lai tās iespējami ātrāk sasniegtu lasītājus; brīdī, kad lasāt šo tekstu, grāmatas, visticamāk, jau iegūlušas Latvijas reģionu bibliotēku grāmatplauktos. Par daļu no projekta ietvaros iegādātajām grāmatām šajā numurā stāsta “Literatūras ceļveža” veidošanā iesaistītie kolēģi. Saturā šoreiz pavairāk psiholoģijas, no citām nozarēm – arī māksla, fotogrāfija u.c. Turpinām sekot arī “Dienas Grāmatas” sērijas “Es esmu…” jaunumiem. Izlasot kādas japāņu autores angļu valodā tulkotu grāmatu, ir iespēja nedaudz ielūkoties Japānas bibliotēku pasaulē – tā ļauj kārtējo reizi apjaust mūsu profesijas nepārvērtējamo lomu un iespējas lasītāju psiholoģiskajā “dziedināšanā”, turklāt, izdevums līdzinās patiesai mīlestības vēstulei bibliotēkām, bibliotekāriem un lasītājiem. Izrādās, viss ir diezgan vienkārši – “tas, ko tu meklē, atrodams bibliotēkā ”!

Apskatus par nozīmīgām bērniem un jauniešiem veltītām grāmatām šoreiz atradīsiet numura beigu daļā.

Un vēl – kāds testa jautājums kolēģiem: vai jums kādreiz ir tā iepatikusies kāda grāmata, ka radusies vēlme to apskaut? Jo – ja, kā stāstīts kādā slovēņu autora bērnu grāmatiņā, ir iespējams apskaut pat ezi, tad kāpēc lai tā nebūtu arī kāda sirdij tuva, lieliskos, samtainos vākos iesieta sirsnīga grāmata? No kurienes šāda draiska ideja? Atcerieties – bērnu grāmatas ieteicams lasīt arī tad, kad esam pieauguši!

Neaizmirstiet aplūkot arī izdevuma tīmekļvietni www.literaturascelvedis.lv

23.11.2023

LNB Preses apskats_29.09.

Preses apskatā: LNB gaidīs apmeklētājus Zinātnieku naktī “Visuma Noslēpumi un Zinātnieku darbs CERN”, norisināsies Nacionālās skaļās lasīšanas sacensību fināls, kurā piedalīsies 30 reģionālie lasīšanas čempioni no visas Latvijas, platformā Zoom notikusi LNB Bibliotēku attīstības centra organizēta konference “Literatūras zināšanas mūsdienīgam bibliotekāram”, Sigulda apliecina gatavību kļūt par UNESCO literatūras pilsētu, rīkojot Bērnu un jauniešu literatūras festivālu, iepazīstinot ar dažādām literatūras šķautnēm, noslēdzies izdevniecības “Latvijas Mediji” rīkotais lasīšanas konkurss bērniem un ģimenēm “Grāmatons”, Ogres Centrālā bibliotēka ieguvusi 1.vietu kā energoefektīvākā publiskā ēka, aizvadīti Dzejas dienu pasākumi bibliotēkās, kā arī citi jaunumi un notikumi nozarē.

 Vairāk lasiet...

Žurnāla “Letonica” 2023.gada 50.numurā publicēti LNB darbinieku pētnieciskie raksti: Viestura Zandera pētījums “Latviešu Nacionālā fonda publikācijas un padomju dezinformācija” un Mārtiņa Mintaura pētījums “Par demokrātiju, latviešiem un pasaules algu”.

Žurnālā SestDiena, 29.09-05.10.2023 publicēta intervija ar pasaulē visvairāk tulkotās latviešu bērnu grāmatas autori Aneti Meleci.

Rakstu “Gūtenbergs ar spiestuvi atpaliek 500 gadus” lasiet “Ilustrētā Zinātne” 2023.gada oktobra numurā.

Autortiesību dēļ preses apskatā nav ietverti žurnālu raksti.

12.10.2023

LNB Preses apskats_25.09.

Preses apskatā: Talsu Galvenā bibliotēka, lai radītu lielāku interesi par lasīšanu, piedalās lasīšanas veicināšanas programmās - “Tiekamies ar autoru”, “Skaļās lasīšanas sacensības”, u.c., Siguldā aizvadīts bērnu un jauniešu literatūras festivāls - “Festivāls sapnis – lasoša sabiedrība”, LNB aizritējusi ikgadējā Ekoskolu apbalvojumu pasniegšanas ceremonija, Tiesībsargs veicis analīzi LNB Ukrainas mākslinieku grupas “TIGOS project” laikmetīgā tēlniecības un gleznu izstādē “Mēs uzvarēsim! Переможемо” izvietotajam plakātam, Kuldīgas Galvenā bibliotēka īsteno neformālās izglītības programmu, Veiksmīgs risinājums bibliotēka un klientu centrs vienuviet, Digitālo prasmju attīstības iespējas Cēsu Centrālajā bibliotēkā, bibliotēkās aizvadīti Dzejas dienu pasākumi, kā arī citi jaunumi un notikumi nozarē.

Vairāk lasiet...

Žurnāla “Vakara Ziņas” 15.septembra numurā lasiet par grāmatu mākslas konkursu “Zelta ābele”.

Par LNB skatāmo izstādi “Modināšana. Stāsts par hernhūtiešiem” lasiet žurnālā “Vakara Ziņas” 29.septembra numurā. Autortiesību dēļ preses apskatā nav ietverti žurnālu raksti.

26.09.2023

LNB preses apskats_08.09.

LNB preses apskatā: Tiesībsarga atzinums par LNB izstādīto plakātu "Krievu okupanti. Labākais mēslojums", intervija ar bērnu grāmatu autori Luīzi Pastori, Dzejas dienu 2023 programmas izlase, plašs ieskats Ropažu novada bibliotēku aktivitātēs, ar novadpētniecību saistīti pasākumi Talsu, Rēzeknes, Mārcienas un Zeltiņu bibliotēkās, kā arī par "Stāstu bibliotēkām" Kurzemē un citām norisēm Latvijas publiskajās bibliotēkās.

Vairāk lasiet...

Par mūsdienu latviešu bērnu literatūru un jaunās paaudzes lasītprasmi lasiet žurnālā Domuzīme Nr.4-2023, savukārt, izdevumā Latvijas Noklusētā Pagātne Nr.3-2023  ir LNB darbinieces Kristīnes Zaļumas raksts par Arturu Štālu.

11.09.2023

LNB Preses apskats_01.09

Preses apskatā: Tiesībsarga atzinums par LNB izstādīto plakātu “Krievu okupanti. Labākais mēslojums”, intervija ar bērnu grāmatu autori Luīzi Pastori, Dzejas dienu 2023 programmas izlase, plašs ieskats Ropažu novada bibliotēku aktivitātēs, ar novadpētniecību saistīti pasākumi Talsu, Rēzeknes, Mārcienas un Zeltiņu bibliotēkās, kā arī par “Stāstu bibliotēkām” Kurzemē un citām norisēm Latvijas publiskajās bibliotēkās.

Lasīt vairāk...

Par mūsdienu latviešu bērnu literatūru un jaunās paaudzes lasītprasmi lasiet žurnālā Domuzīme Nr.4-2023, savukārt, izdevumā Latvijas Noklusētā Pagātne Nr.3-2023  ir Kristīnes Zaļumas raksts par Arturu Štālu.

05.09.2023

<< < 1 | 2 | 3 | 4 > >>

Uz sākumu

 
Bērnu literatūras nodaļa

Preiļu reģiona bibliotēku kopkatalogs

Registrējies šeit!

Digitālās kolekcijas

Uzdot jautājumu
Vārds Uzvārds:*
E-pasts:*
Ātrās saites