PREIĻU GALVENĀ BIBLIOTĒKA

Marts 2024

P O T C P S Sv
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Balsošana
Apmeklētāji
Šodien: 1

Kopējais skaits: 1200193

Literatūras ceļvedis - jauns numurs


Šoreiz numura satura sagatavošanā nav piedalījušies LU mācībspēki un studenti; to veido LNB speciālistu, kā arī dažu mūsu valsts reģionu pārstāvju ieteikumi, turklāt īpašs prieks, kā allaž, par diviem jauniem personīgās literārās pieredzes paudējiem, kuri piepulcējušies līdz šim jau zināmajiem ieteikumu autoriem. Arī šoreiz jaunā numura iznākšana sakrīt ar LNB speciālistu īstenotās programmas “Grāmatu iepirkums publiskajām bibliotēkām” 2022. gada II kārtai izvēlēto grāmatu kopu saņemšanu un veidošanu – pašu bibliotēku izvēlēto grāmatu sarakstos ir arī vairākas no šajā izdevumā ieteiktajām.

Izdevums pieejams šeit

06.10.2022

Kurss "Sociāli emocionālās prasmes darbā ar bērniem un jauniešiem"

LNB Kompetenču attīstības centrs piedāvā bezmaksas kursu “Sociāli emocionālās prasmes darbā ar bērniem un jauniešiem” (4h) publisko bibliotēku bibliotekāriem, kuri strādā ar bērniem un jauniešiem, kuru vadīs Madara Minkeviča  -  sociāli emocionālo prasmju trenere, supervizore, sistēmiskais koučs, klīniskās garīgās aprūpes speciāliste, Emocionālā, sociālā intelekta centra vadītāja.

Kursa norises laiks ir 12. oktobris plkst. 11.30-15.00. Kurss notiks klātienē, LNB Kompetenču attīstības centra mācību klasē, 8. stāvā.
Pieteikšanās uz kursu notiek elektroniski, aizpildot veidlapu līdz 4. oktobrim

06.10.2022

Nedēļas LNB preses apskats

Preses apskatā: Latvijas Nacionālajā bibliotēkā - Valmieras novada diena ; satura papildinājums LNB digitālajā kolekcijā "Zudusī Latvija" ; par LNB Skaļās lasīšanas sacensību finālu ; aizvadīta Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētās programmas "Literatūras zināšanas mūsdienīgam bibliotekāram" konference "Talsos pēta, raksta un lasa" ; Bauskas Centrālās bibliotēkas simtgades Grāmatu svētki ; diskusija ar politisko partiju pārstāvjiem par kultūrpolitikas problēmām ; kā arī citi jaunumi un aktualitātes Latvijas publiskajās bibliotēkās.

Lasiet vairāk...

06.10.2022

Latvijas Bibliotēku portāla septembra rakstu apkopojums


Raksta apkopojumā aicinām iepazīties ar ziņām par šādām tēmām:

  • LNB organizē novadpētniecības konferenci un Digitālā mantojuma dienu;
  • Aicinājums bibliotēkām piedalīties "Latviešu grāmatai 500" svinēšanā!;
  • Iepazīsties ar Bibliotēku portālā publicēto “Latvijas bibliotēku novadpētniecības darba rokasgrāmatu”;
  • Intervija ar Bruklinas publiskās bibliotēkas novadpētniecības projekta "Mūsu ielas, mūsu stāsti" veidotājiem;
  • IFLA vadlīnijas bibliotēku pakalpojumiem bērniem – latviešu valodā;
  • Publicēts pārskata ziņojums par Latvijas bibliotēkām 2021. gadā;
  • Cilvēkiem gribas lasīt: Intervija ar “Grāmata pret grāmatu” veidotājām;
  • Cik svarīga bibliotēkā ir labi izstrādāta norāžu sistēma? Intervija ar bibliotēku mārketinga speciālistu Marku Āronu Poldžeru;
  • Reģistrēts standarts “LVS ISO 16439:2022 Informācija un dokumentācija. Metodes un procedūras bibliotēku ietekmes novērtēšanai”;
  • 14 idejas medijpratības nodarbībām no UNESCO rokasgrāmatas.

Lasiet vairāk...

06.10.2022

Publicētas IFLA vadlīnijas bibliotēku pakalpojumiem bērniem – latviešu valodā

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku attīstības centrs ir sagatavojis izdevuma “IFLA vadlīnijas bibliotēku pakalpojumiem bērniem vecumā no 0 līdz 18 gadiem” tulkojumu latviešu valodā. Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas IFLA Bibliotēku pakalpojumu bērniem un jauniešiem sekcija ir pārskatījusi Bērnu bibliotēku pakalpojumu vadlīnijas, kuras pēdējo reizi publicētas 2003. gadā, lai atspoguļotu labas prakses piemērus bibliotēku pakalpojumiem bērnu un jauniešu mērķauditorijai. Pārskatītās vadlīnijas sniedz aktuālas zināšanas un profesionālu ieskatu tiem, kas stratēģiski plāno vai sniedz bērnu bibliotēku pakalpojumus un īsteno programmas Vadlīnijas sastāv no ievada, septiņām daļām un atsaucēm. Katrā daļā ir apakšnodaļas, kurās tiek aprakstīti vērtīgi ieteikumi kā labāk organizēt darbu bibliotēkā ar bērniem un jauniešiem. Soli pa solim ir aprakstītas būtiskākās lietas, lai veidotu vidi bērniem un jauniešiem bibliotēkās patīkamāku un atvērtāku – sākot ar bibliotēkas misiju, mērķiem un beidzot ar ieteikumiem kā veicināt bērnu un jauniešu bibliotēkas vai nodaļas popularitāti.

Vadlīnijas pieejamas šeit

06.10.2022

Pasākums "Muzeji un katastrofu riska mazināšana"


2022. gada 13. oktobrī 10.00–13.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā norisināsies britu muzeju speciālista Henrija Makgī (Henry McGhie) rokasgrāmatas “Muzeji un katastrofu riska mazināšana” tulkojuma latviešu valodā atklāšana un autora vadīta meistarklase “Gatavība mieram”. Pasākuma darba valoda – angļu. Dalība – bezmaksas. Aicinām pieteikties dalībai pasākumā, līdz 10. oktobrim aizpildot tiešsaistes anketu.

06.10.2022

LNB preses apskats par aktuālo nozarē

Preses apskatā : septembra pasākumi LNB - Skaļās lasīšanas sacensību fināls, "Pieminot Loskīlu. Hernhūtiešu dziesmu vakaras" ; par LNB 103. dzimšanas dienas svinībām ; iedzīvotāji parakstās pret Bulduru un Asaru bibliotēku slēgšanu ; Pļaviņās atklāj renovēto bibliotēku ; Rendas un Priedaines bibliotēkas - jaunās telpās ; Pūres bibliotēkai - 130 ; ar savu pirmo dzejoļu krājumu Dobeles novada Centrālajā bibliotēkā viesojās dzejnieks Čaks Veidens.

Lasiet vairāk...

26.09.2022

LBB sadarbības partneru aktualitātes


LBB sadarbības partneru aktualitātes, kas jums varētu noderēt gan sava redzesloka paplašināšanai, gan lietotāju izglītošanai.

  • Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā iespēju LBB biedriem bez maksas apmeklēt literatūrzinātnieka Benedikta Kalnača lekciju “Reālisma ainavas 19. gadsimta otrās puses un 20. gadsimta sākuma latviešu literatūrā”, kā arī pēc lekcijas apskatīt izstādi “PURVĪTIS”. Lekcija notiks 2022. gada 23. septembrī plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas -1. stāva vestibilā, Jāņa Rozentāla laukumā 1, Rīgā. Vietu skaits ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja reģistrācija. Nenokavējiet! Pieteikšanās anketu meklējiet šeit

  • Jau sesto gadu rīkojot novadpētnieku mācības, Historia.lv komanda šogad ir nolēmusi pievērsties seno amatu un Latvijas lauku kultūrainavā tnereti sastopamo, bet maz zināmo industriālā mantojuma vietu izzināšanai, iepazīšanai un popularizēšanai. Arī Latvijas bibliotekāriem tas varētu būt gan interesanti, gan noderīgi! Zināšanas par senajiem amatiem, novadpētniekam pētot kādas dzimtas, mājvietas vai plašākas teritorijas vēsturi, ļauj labāk izprast gan iepriekšējo gadsimtu sabiedrības struktūru, gan arī dažādu slāņu un kārtu ļaužu ikdienas dzīves norises. Plašāka informācijas šeit
  • Iespēja pieteikties uz vieslekcijām projekta “Kultūras un izglītības tilti starp Latviju un ASV” ietvaros. Lekciju ciklā, ko organizē Latvijas mutvārdu vēstures asociācija “Dzīvesstāsts”, Latvijā zināmi sociālie un humanitārie zinātnieki, kas šobrīd savu profesionālo darbību veic Latvijā vai ASV, aizraujošos atmiņu stāstos iepazīstinās klausītājus ar to, kā daudzu gadu gaitā veidojusies sadarbība starp ASV un Latviju kultūras, izglītības un zinātnes jomā. Plašāka informācijas šeit

21.09.2022

EIFL Konkurss - Public Library Innovation Award


Starptautiskā bezpeļņas organizācija EIFL (Electronic Information for Libraries) izsludina projektu konkursu publiskajām bibliotēkām par inovatīvām darba formām.

Konkurss tiek izsludināts jau 16. reizi un šī gada tēma ir “Publiskās bibliotēkas, kas veicina mācīšanos rotaļājoties”.

Konkursa sponsors ir fonds LEGO Foundation un tā mērķis ir nodrošināt bērniem visā pasaulē iespēju mācīties rotaļājoties, kas viņos attīsta būtiskas prasmes un veicina tālāko personības izaugsmi.

Konkursa mērķis ir vispusīgi atspoguļot dažādas aktivitātes, kas veicina bērnu holistisko attīstību, ļauj apgūt būtiskas prasmes, kas sekmē to labklājību visa mūža garumā. Spēle var nozīmēt dažāda veida pieredzi, sākot no rotaļām, kas bērniem sniedz iespēju izpētīt un atklāt apkārtējo pasauli līdz spēlei, kuras struktūra ir daudz sarežģītāka. Spēlē var būt rotaļlietas, ikdienas priekšmeti vai tehnoloģijas, jeb tā var notikt pat bez jebkādiem priekšmetiem, pamatojoties tikai uz iztēli. Aktivitātes var ietvert jebkura vecuma un spēju bērnus, kā arī citus ģimenes locekļus un/vai aprūpētājus.

Balva ir USD 1500,- un dalība pasākumā NEXT LIBRARY® 2023 (14.-16.05.2023.) Arhus, Dānijā, kā arī plaša publicitāte, izmantojot EIFL globālos tīklus.
Pieteikšanās termiņš  2022. gada 14. novembris.
Pieteikumus pieņem angļu, franču, krievu un spāņu valodā.


Pilnu informāciju par konkursu skatīt šeit...

21.09.2022

Latvijas Bibliotekāru izglītības apvienības biļetens


Latvijas Bibliotekāru izglītības apvienības septembra biļetena numurā lasiet: 

  • Atkal satikšanās bibliotēkā un konferencē - RSU Bibliotēkas pieredze
  • Pārdomas par andragoģiju un jauno normālo pēc ERASMUS+ mobilitātes
  • Digitālo rīku izmantošana klātienes mācībās Interneta kursu grāmatzīmes vietā
  • 4 “nedrīkst” darbā ar izglītojamajiem, 

kā arī citus noderīgus un interesantus rakstus.

Lasīt vairāk...

20.09.2022

<< < 7 | 8 | 9 | 10 | 11 > >>

Uz sākumu

 
Bērnu literatūras nodaļa

Preiļu reģiona bibliotēku kopkatalogs

Registrējies šeit!

Digitālās kolekcijas

Uzdot jautājumu
Vārds Uzvārds:*
E-pasts:*
Ātrās saites