PREIĻU GALVENĀ BIBLIOTĒKA

Marts 2024

P O T C P S Sv
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Balsošana
Kā jūs vērtējat ES "zaļā kursa" politiku?

pilnībā atbalstu, par to jau sen bija jādomā

ir dažas labas idejas, kuras atbalstu

neatbalstu, viss tāpat ir kārtībā

neinteresējos par šo jautājumu

Apmeklētāji
Šodien: 1

Kopējais skaits: 1200441

Tikšanās ar Eiropas Parlamenta deputāti Inesi Vaideri


2. februārī plkst. 16.30 Preiļu Galvenajā bibliotēkā viesosies Eiropas Parlamenta deputāte Prof. Inese Vaidere. 

Ikviens interesents aicināts uz tikšanos, sarunām, diskusiju. Runāsim arī par Ineses Vaideres jauno grāmatu "Misija Latvijai. Epizodes".

05.02.2024

Informatīva izstāde "10 gadi kopā ar eiro"


2024. gada janvārī aprit 10 gadi, kopš Latvija pievienojās eirozonai, un 25 gadi, kopš Eiropas iedzīvotāji lieto eiro. Nozaru literatūras abonementā skatāma eiro ieviešanas Latvijā desmitgadei veltīta iespieddarbu izstāde "10 gadi kopā ar eiro". 

19.01.2024

Iznācis žurnāla “Latvijas intereses Eiropas Savienībā” otrais numurs


Ir izdots šī gada otrais izdevums žurnālam “Latvijas intereses Eiropas Savienībā”, kuru izdod Ārlietu ministrija sadarbībā ar Latvijas Politologu biedrību.

Šajā žurnāla numurā ir iekļauti vairāki vienlīdz nozīmīgi temati – gan digitālais eiro, gan stratēģiskā autonomija, gan enerģētika. Katrs no tiem ir politikas veidotāju uzmanības lokā, un par katru iedzīvotājiem ir savs viedoklis, it sevišķi par digitālo eiro un ES vienotā tirgus labumiem.

Žurnāla elektroniskā versija

07.12.2023

Skatāma ceļojošā izstāde "Dzīvība ezerā"


No 6. novembra līdz 15.decembrim Preiļu Galvenā bibliotēka sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi piedāvā apmeklēt izzinošu un aizraujošu izstādi "Dzīvība ezerā".

Izstāde ir lieliska iespēja uzzināt interesantus faktus par ezeru iemītniekiem, skatīt tos “vaigā” un labāk paturēt atmiņā. Izstādē varēs labāk izprast arī ezeru veidošanos, attīstību, apsaimniekošanas iespējas, gūt ieskatu to pētniecībā, kā arī cilvēka ietekmi uz ezera vides attīstību.

Izstāde ar 11 informatīviem stendiem, piecām dažādām ezera izziņas spēlēm un uzdevumiem aizraujošā veidā piedāvās atklāt ezera ekosistēmu, aicinot sīkāk izprast ezera un tā apkārtnes lomu kā dzīvesvietu ūdensaugiem, ūdensdzīvniekiem, kukaiņiem, zivīm un putniem.

Izstādes galvenā mērķauditorija ir ģimenes ar bērniem. Stendos ietverti teksti vieglā valodā, savukārt apmeklētāji, kuri vēlēsies iegūt plašākas zināšanas par izstādes varoņiem, noskenējot QR kodus, varēs savā viedierīcē lasīt papildinformāciju.

06.11.2023

EDIC Austrumlatgalē partneru tiekas AVANTŪRĀ


25. oktobrī notiks EDIC Austrumlatgalē sadarbības partneru tikšanās muzikāli izglītojošā pasākumā "AVANTŪRA".

Un jau plkst.14.00 aicinām atbalstīt un līdzi just kādai no komandām intelektuālajā prāta spēlē "Avantūra"! Spēles laikā tiks iesaistīti arī skatītāji - izspēlēti "ātrie jautājumi", uz kuriem atbildot pareizi, varēs iegūt praktiskas un ikdienā noderīgas lietiņas.
Aktivitāšu mērķis- atraktīvā veidā informēt pasākuma dalībniekus par faktiem, vides aktualitātēm, digitālajām prasmēm Eiropā, Latvijā un Preiļu novadā.

18.10.2023

Europe Direct centru pārstāvju tikšanās Kuldīgā


14. un 15. septembrī Europe Direct (ED) Austrumlatgale Preiļu kontaktpunkta pārstāves piedalījās ED centru sanāksmē “Tīklosimies Kuldīgā”, kur, sākot ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas Zanes Petres uzrunu, bagātīgā programmā tika veicināta Eiropas Savienības (ES) un demokrātijas vērtību apzināšanās. Kopā ar kolēģiem un pakalpojumu dizaina stratēģi Lieni Kupču tika izskatīti jautājumi par Dizaina domāšanas izmantošanu ED centru darbā, un, pateicoties Liepājas 7. vidusskolas direktora, pētnieka, Liepājas Universitātes profesora Pāvela Jura lekcijai “Demokrātija un pilsoniskā kompetence - fakti un viedokļi” lekcijai, tika aplūkoti pētījumi par jauniešu sociālo aktivitāti, piederību, identitāti.


Praktisko aktivitāšu daļā norisinājās Kuldīgas Digitālo inovāciju centra apmeklējums, kur vadītājs Artis Gustovskis iepazīstināja ar centra piedāvājumu un darbības jomām. Kuldīgas Demokrātijas festivāla veidotājs, filozofs, pētnieks Ģirts Jankovskis ED centru dalībniekus iesaistīja aktivitātē “Demokrātijas muzeja veidošana”, lai praktiski ieraudzītu Demokrātijas vēstnešus - simbolus arī sev apkārt. Kuldīgas ED centra vadītāja Maija Jankovskabija sarūpējusi “Demokrātijas sarunas” ar dažādu Kuldīgas iestāžu pārstāvjiem: Kuldīgas restaurācijas centra darbinieku, Kuldīgas senioru skolas vadītāju, Kuldīgas Attīstības aģentūras darbiniekiem, Kuldīgas novada pašvaldības pārstāvi un laikraksta “Kurzemes vārds” žurnālisti.


Noslēgumā Eiropas Parlamenta biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele uz sarunu aicināja Kuldīgas izglītības iestāžu aktīvos jauniešus (t.sk Eiropas Parlamenta vēstnieku skolas dalībniekus), kuri iesaistās ar ES saistītu jautājumu izprašanā un aktualizēšanā (tikšanās ar deputātiem un Erasmus + pārstāvjiem, intervijas ar vēlētājiem - senioriem, Demokrātijas sarunu rīkošana un piedalīšanās citās aktivitātēs).


Sveicam Kuldīgu ar Kuldīgas vecpilsētas iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā!


Sirsnīgi pateicamies ED Kuldīga kolēģēm par izzinošo programmu, kā arī īpašs paldies par sajūtu daļu: Alekšupītes izbrišanu un ekskursiju ar elektrobusiņu “Rumbabuss” pa Kuldīgas skaistākajām vietām - iesakām arī citiem!


22.09.2023

Eiropas valodu diena bibliotēkā


26. septembrī plkst. 15.00 aicinām uz Eiropas valodu dienai veltītu pasākumu "Mana dzimtā valoda" Preiļu Galvenajā bibliotēkā.
Pasākumā iepazīsim ne tikai dzejas, mūzikas, aktieru un kino valodu, bet mācīsimies saprast arī rokrakstu valodu kopā ar rokrakstu eksperti Sanita Blumbergu. Savukārt, mūzikas valodas pasauli atklās mūziķis Juris Ostrovskis.
Tiekamies!

21.09.2023

Iznācis žurnāla “Latvijas intereses Eiropas Savienībā” jaunais numurs


Ir iznācis pirmais izdevums 2023 gada žurnālam “Latvijas intereses Eiropas Savienībā”. 

Žurnāla “Latvijas intereses Eiropas Savienībā” numurā 2023/1  tiek aplūkoti gan jautājumi, kas bijuši aktuāli jau labu laiku – dezinformācija, digitalizācija, digitālā līdzdalība un migrācija –,gan jaunie dienaskārtības jautājumi – NATO transformācija un Ukrainas iekļaušanās ES.

Rakstā par dezinformāciju autori aicina veidot atbilstošu visas sabiedrības pieeju dezinformācijas apkarošanai, pamatojoties uz četriem pīlāriem: uzņēmumu korporatīvo atbildību, attiecīgajiem normatīvajiem aktiem, valdības rīcībpolitiku un lietotāju izglītību. Turklāt lietotāju izglītotība ir svarīgs faktors arī digitālo pakalpojumu izmantošanai un digitālajai līdzdalībai. Digitālā līdzdalība ir kļuvusi par Latvijas izcilības zīmi, kas var būtiski celt Latvijas prestižu starptautiski.  Savukārt NATO transformācija un Ukrainas iekļaušanās ES ir jautājumi, kas mūsu uzmanības lokā ir salīdzinoši īsāku laika periodu, tomēr tie ir tikpat svarīgi kā digitalizācija vai migrācija.

Žurnāla elektroniskā versija


27.06.2023

5. jūnijs - Pasaules vides aizsardzības diena


Nozaru literatūras stāvā skatāma informatīva izstāde "Planēta B neeksistē".

Izstāde veltīta Pasaules vides aizsardzības dienai. Pasaules vides diena ir ikgadēji atzīmējama diena 5. jūnijā, kuru izveidojusi Apvienoto Nāciju Organizācija, lai veicinātu izpratni un rīcību vides aizsardzībā. Pirmo reizi tā atzīmēta 1973. gadā.

Šī gada Vides dienas galvenais temats ir plastmasas piesārņojums.

05.06.2023

Izbraukuma seminārs Preiļu novada bibliotekārajiem darbiniekiem


26. maijā Preiļu novada bibliotekārie darbinieki aicināti piedalīties izbraukuma seminārā un praktiskajā nodarbībā "Pieskaries dabai: izglītojies, sporto, diskutē".
Semināra mērķisir izglītot bibliotēku darbiniekus par vidi un ekoloģiska dzīvesveida pamatprincipiem, sporta aktivitāšu nozīmi, iepazīstināt bibliotēku darbiniekus ar Eiropas vērtībām, aktualitātēm,
organizēt praktisku nodarbību Vitas Brakovskas vadībā ar tematisko virzienu “Idejas un ieteikumi atraktīvu pasākumu organizēšanai bibliotēkā”, organizēt radošas diskusijas.
Plānotais semināra ilgums 9.00 - 16.30

24.05.2023

1 | 2 | 3 > >>

Uz sākumu

 
Bērnu literatūras nodaļa

Preiļu reģiona bibliotēku kopkatalogs

Registrējies šeit!

Digitālās kolekcijas

Uzdot jautājumu
Vārds Uzvārds:*
E-pasts:*
Ātrās saites