PREIĻU GALVENĀ BIBLIOTĒKA

Aprīlis 2024

P O T C P S Sv
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Balsošana
Kā jūs vērtējat ES "zaļā kursa" politiku?

pilnībā atbalstu, par to jau sen bija jādomā

ir dažas labas idejas, kuras atbalstu

neatbalstu, viss tāpat ir kārtībā

neinteresējos par šo jautājumu

Apmeklētāji
Šodien: 718

Kopējais skaits: 1228280

Preiļu Galvenās bibliotēkas 2.stāvā skatāma jauna izstāde

Preiļu GB 2. stāvā ESIP punktā skatāma jauna tematiska izstāde
Vācija – Eiropas Savienības prezidentūras vadītāja

Ar š.g. 1. jūliju Vācija no Horvātijas pārņem Eiropas Savienības prezidentūru Padomē un kā savas prioritātes tā izvirza: digitalizāciju, zaļu, videi draudzīgu transporta nozari, vienotu un konkurētspējīgu aviācijas telpu un pilnvērtīgu nozares atveseļošanos pēc pandēmijas.

 

13.07.2020

Izstāde "Horvātija - ES prezidējošā valsts"
 

Eiropas Savienības informācijas punktā (ESIP) 

līdz 30. jūnijam skatāma tematiska izstāde

"Horvātija - ES prezidējošā valsts"

29.02.2020

Tematiskā izstāde "ANO Konvencijai par bērna tiesībām 30 gadi"

Preiļu GB 2. stāvā, ESIP nodaļā skatāma tematiska izstāde
"ANO Konvencijai par bērna tiesībām 30 gadi"

Konvenciju par bērna tiesībām pieņēma Ģenerālā Asambleja 1989. gada 20. novembrī kā vienu no svarīgākajiem starptautisko tiesību aktiem bērnu pamattiesību un brīvību aizsardzības nodrošināšanai.Latvija šai konvencijai pievienojās 1991. gada 4. septembrī.Tā nosaka būtiskākos nosacījumus, kas katrai valstij – Konvencijas dalībniecei, jāņem vērā, veidojot valsts politiku.

07.11.2019

Atvērts literāro darbu krājums “PREIĻI UN ES. 15 gadi Eiropas Savienībā”

21. septembrī, Dzejas dienās, Preiļu Galvenajā bibliotēkā tika atklāts literāro darbu krājums “PREIĻI UN ES. 15 gadi Eiropas Savienībā”.
Lai rosinātu interesi  un izpratni par Eiropas Savienības nozīmi mūsu dzīvē un Preiļu kultūrvides un infrastruktūras attīstībā un aicinātu caur literāriem darbiem paust personisko attieksmi pret Preiļu novadā notiekošajiem procesiem, Preiļu Galvenā bibliotēka bija izsludinājusi literāro darbu konkursu “PREIĻI UN ES. 15 gadi Eiropas Savienībā”.
15 autori konkursam iesniedza 28 darbus, bet saskaņā ar žūrijas vērtējumu grāmatā tika iekļauti 12 autoru 22 darbi. Krājumā lasāma Lauras Kampānes, Lidijas Ulivanovas, Valērija Jefremova, Anitas Určas, Annas Dzidras Bernānes, Rasmas Zariņas, Janas Skrivļas-Čeveres. Nikolaja Kovaļova, Lauras Grigules, Anitas Betleres, Otīlijas Kromānes un Andras Gaigalas dzeja un esejas. Literāros darbus ilustrēja Preiļu mūzikas un mākslas skolas audzēkne Zane Rizga. Konkursa speciālbalvu par dabas, kultūrvides un sociālo izmaiņu akcentēšanu Preiļos pēdējo 15 gadu laikā saņēma Andra Gaigala. Atvēršanas pasākumā autori iepazīstināja ar sevi un lasīja savus darbus. Par muzikālo noskaņu rūpējās Alberts Vucāns, savas kompozīcijas izpildīja Aleksandrs Kalinovs.
Krājumā apkopotie autori darbos atklāj savu īpatno redzējumu par Preiļiem un dzimto pusi, bet krājums veido kopainu un atklāj mūsu šābrīža sajūtas un redzējumu par Preiļiem. Galvenie dzejas motīvi ir mīlestība pret Preiļiem un dzimto pusi, gaišas bērnības atmiņas un piederība tagadnes mirkļiem, Preiļu parks, kas rosina sapņot un iztēloties senatnes ainas, kā Preiļu pils izskatījās toreiz, un arī kā mūsdienas izskatītos tālaika acīm. Autori vārsmās pievēršas Preiļu straujajai šābrīža attīstībai. Mēs esam Eiropas daļa, taču, lai cik tālu mēs būtu aizceļojuši pasaulē, visi ceļi mūs tik un tā ved atpakaļ uz Preiļiem.
Grāmata nav komerciāls produkts un ikvienam interesantam ir pieejama Preiļu Galvenajā bibliotēkā. Literāro darbu konkurss tika rīkots projektā Tīkla Europe Direct informācijas centru uzturētājstruktūru atlase 2018.–2020. gadam, pamatojoties uz 2018. gada 9. janvāra Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Rēzeknes novada pašvaldības noslēgto partnerības pamatlīgumu Nr. COMM/RIG/ED/2018-2020/Rezekne.

Inese Šņepste,
Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītājas vietniece 

FOTOGALERIJA






27.09.2019

Aizritējusi Latgales reģiona bibliotēku darbinieku konference

20. septembrī Preiļu Galvenajā bibliotēkā norisinājās Latgales reģiona bibliotēku darbinieku konference “Bibliotēka – vieta, kur gribas atgriezties”.
Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja Ilona Skorodihina klātesošos informēja par EDIC Austrumlatgalē kontaktpunkta Preiļos aktuālajiem darba virzieniem un prezentēja literāro darbu krājumu “PREIĻI UN ES. 15 gadi Eiropas Savienībā”. Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone ziņoja par gaidāmajām izmaiņām Latvijas bibliotekāru ētikas kodeksā. Tālivaldis Langenfelds ar lekciju “Vizuālā informācija – harmoniska bibliotēkas interjera sastāvdaļa” mudināja bibliotekārus pievērst uzmanību bibliotēkas interjeram un vizuālajām norādēm un ievērot labas gaumes principus. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas studiju un zinātņu prorektore Angelika Juško-Štekele lekcijā “Ģimenes un gadskārtu tradīcijas Latgalē” norādīja, ka mūsdienās tautas tradīciju pārmantojamību dažkārt vairs nenodrošina ģimenes, bet gan skolotāji un bibliotekāri. Ar Latgales Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību veidošanas pieredzi un kampaņām sociālajos tīklos dalījās Jana Konopecka lekcijā “Bibliotēkas popularizēšana sociālajos tīklos: krājums, pakalpojumi, tēla veidošana”. Fizioterapeite Karīna Rubina informēja par kustību lomu bibliotekāra labsajūtas veidošanā un demonstrēja praktiskus vingrinājumus. Biedrības ZINIS valdes priekšsēdētāja Vita Brakovska ar lekciju “Praktiskais radošums manai darba labizjūtai – pamats arī manai profesionālajai izaugsmei” mudināja bibliotekārus atklāt savu unikalitāti un raudzīties uz lietām plašāk, nekā tas ikdienā ierasts.
Konferences noslēgumā bibliotekāri piedalījās radošuma meistarklasēs: Preiļu Galvenās bibliotēkas vecākās bibliotekāres Solvitas Ertas vadībā gatavoja dāvanas pašu rokām, V. Brakovska mācīja atklāt sevī radošumu, J. Konopecka dalījās pieredzē, kā veidot mūsdienīgas afišas un posterus.
Konferencē piedalījās vairāk nekā 80 bibliotēku darbinieki no Preiļu, Riebiņu, Aglonas, Dagdas, Balvu, Līvānu, Rēzeknes, Ludzas, Ciblas Zilupes, Krāslavas, Daugavpils, Vārkavas, Ilūkstes novadiem. Konferenci organizēja Preiļu Galvenā bibliotēka, Preiļu novada dome, EDIC Austrumlatgalē kontaktpunkts Preiļos un atbalstīja Latvijas Bibliotekāru biedrība un Valsts Kultūrkapitāla fonds. 

Inese Šņepste,
Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītājas vietniece 

PREZENTĀCIJAS

FOTOGALERIJA







30.09.2019

Literāro darbu krājuma "PREIĻI UN ES. 15 gadi Eiropas Savienībā" atvēršana

Literāro darbu krājuma
"PREIĻI UN ES. 15 gadi Eiropas Savienībā"
atvēršana Dzejas dienās
2019. gada 21. septembrī plkst. 13:00.

Tikšanās ar autoriem:
L. Kampāni, L. Ulivanovu, V. Jefremovu, A. Urču, A. Dz. Bernāni, R. Zariņu, J. Skrivļu-Čeveri, N. Kovaļovu, L. Griguli,
A. Gaigalu, A. Betleri, O. Kromāni
un ilustrāciju autori Z. Rizgu.
Muzikālai noskaņai — A. Vucāna un A. Kalinova izpildītās kompozīcijas.

13.09.2019

Tematiskā izstāde "Kvalitatīva izglītība"



Bibliotēkas 2. stāva abonementā skatāma tematiska izstāde,
kas veltīta ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem:
Iepazīstam ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus.
4. mērķis Kvalitatīva izglītība



13.09.2019

Tematiskā izstāde "Somijas prezidentūra"



Eiropas Savienības informācijas punktā
skatāma tematiskā izstāde
"SOMIJAS PREZIDENTŪRA"




13.09.2019

Literāro darbu konkurss

 

Preiļu Galvenā bibliotēka izsludina literāro darbu konkursu 
"PREIĻI UN ES. 15 gadi Eiropas Savienībā"
Darbu iesniegšanas termiņš: 10. jūlijs


NOLIKUMS





11.06.2019

Preiļu Galvenā bibliotēka atbalsta ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus, aktīvi ņemot līdzdalību to izpildē

 

Bibliotēkas 2. stāvā ESIP (Eiropas Savienības informācijas punktā) iespēja iepazīties ar informatīvu materiālu izstādi par to, kā bibliotēka piedalās ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā.

 

 

07.06.2019

<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>

Uz sākumu

 
Bērnu literatūras nodaļa

Preiļu reģiona bibliotēku kopkatalogs

Registrējies šeit!

Digitālās kolekcijas

Uzdot jautājumu
Vārds Uzvārds:*
E-pasts:*
Ātrās saites